AFAT presenta a les famílies la Guia útil de la Renda 2017 per a persones amb discapacitat

Coincidint amb el període de presentació de la declaració de la Renda 2017, AFAT (Associació de Famílies i Amics del TEB) va organitzar la primera xerrada del cicle Espai Famílies d’enguany al voltant de la fiscalitat per a persones amb discapacitat i les seves famílies. La sessió va tenir lloc el 17 d’abril al TEB/Sant Andreu i va comptar amb la participació de Santiago Roig, advocat i patró a TEB Fundació, i Artur Feijóo, director de finances i administració del Grup Cooperatiu TEB, que van presentar la Guia útil de la Renda 2017 i van resoldre els dubtes dels prop de 40 familiars participants.

Guia Útil de la Renda 2017

Cada any, TEB difon la “Guia de la Renda 2017. Especial per a famílies amb persones amb discapacitat intel·lectual al seu càrrec”, elaborada per l’equip de TEB Gestió, amb el suport de l’assessoria Coma&Roig.

L’objectiu és que les famílies coneguin al màxim les qüestions que més afecten a la declaració de l’IRPF de les persones amb discapacitat (especialment intel·lectual) i les seves famílies. Moltes vegades, aquests aspectes no són prou coneguts o no s’apliquen de manera correcta.

Aspectes bàsics de la Declaració de la Renda

La Guia alerta que Hisenda de vegades pot enviar esborranys equivocats o induir a fer la declaració incorrectament. Per això, avisa les famílies que han de vetllar perquè les declaracions incorporin:

1) Deduccions per ‘Mínims per discapacitat’: Beneficia sobretot a les famílies amb treballadors al Centre Especial de Treball (CET), que podran deduir-se entre 1.000 i 3.000 euros d’IRPF de la declaració de la Renda. Anteriorment moltes famílies quedaven excloses d’aquestes deduccions perquè els seus fills/es a càrrec amb discapacitat cobraven més de 8.000 euros bruts als CET, però des de 2015 la pràctica totalitat de famílies poden beneficiar-s’hi perquè ara el que computa és el ‘rendiment net’ i no pas el salari brut.

2) ‘Ajut DAFAS’: Beneficia tothom amb algun familiar a càrrec amb discapacitat. L’ajut a la renda DAFAS (Deducció per família nombrosa o per ascendents i descendents a càrrec amb discapacitat) és un ingrés net de 1.200 euros per cada persona amb discapacitat a càrrec.

3) Si a les declaracions de Renda 2015 o 2016 les famílies no van aplicar bé aquests beneficis fiscals, poden reclamar que els retornin els diners també de les dues campanyes anteriors demanant una revisió. Cal estudiar cada cas.

Recomanacions per a les famílies

  • Per a les persones que fan la declaració elles mateixes, és important que tinguin en compte la Guia útil de la Renda 2017 i el Resum d’aspectes bàsics de la Renda 2017 (adaptat a lectura fàcil).
  • Si ja disposen d’una assessoria, recomanem que li facin arribar la Guia perquè la tingui present, ja que aquesta ja disposa d’informació específica per a persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Així mateix, per als qui no disposin d’assessoria de confiança, el TEB recomana contactar amb l’equip de Coma&Roig.
2018-04-18T18:24:38+02:00 18 / 04 / 2018|Activitats|

Deixeu un comentari