AFAT et proposa una excursió i visita guiada al museu i mines de Cercs el diumenge 30 de novembre de 2014

Descarrega el document i fitxa d'inscripció: Visita minas de Cercs

AFAT et proposa visitar el museu de las mines de cercs

El museu

entradaEl Museu de les Mines de Cercs, dedicat mono gràficament al carbó, és un museu de tècnica i d’història i, al mateix temps, vol ser un centre d’interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l’entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l’Alt Berguedà. Avui, l’activitat minera a la comarca del Berguedà ha desaparegut, per això el museu es defineix com un centre d’interpretació que relaciona la tècnica i la història.

L’exposició permanent està dividida en dos espais: el carbó, la seva explotació, la importància de les infraestructures mineres, el transport i el procés de classificació previ al seu ús, tan com a combustible domèstic i industrial com a font primària per a obtenció d’electricitat. La vida quotidiana al peu de la mina que té com a fil conductor la colònia minera de Sant Corneli i la seva gent a partir de la festa, l’esbarjo, el treball de les dones, l’escola, el dispensari, l’empresari i l’empresa, els treballadors i les seves reivindicacions socials i laborals. En aquest àmbit s’han incorporat recentment dos audiovisuals de les reivindicacions més emblemàtiques del col·lectiu miner: Els fets de Fígols de 1932 i La Tancada de 1977. Finalment es visita l’habitatge miner. La visita es completa amb la projecció d’un audiovisual sobre la conca minera de l’Alt Berguedà i la visita guiada a l’interior de la mina on s’analitzen les condicions de treball al llarg del temps.

La visita al museu té una durada d’1:30 minuts. Per realitzar aquestavisita se’ls hi atorgarà un torn tan pel recorregut en l’exposició permanent com per l’entrada dins la mina, que comptaran sempre amb el suport d’un monitor.

La colònia minera Sant Corneli, com les veïnes de Sant Josep i la Consolació, es va convertir en el nucli miner més important de Catalunya i en el centre d’explotació de les mines més extenses, situades en els termes municipals de Cercs, Fígols i Vallcebre; aquestes mines van ser explotades per l’empresa “Carbones de Berga,S.A” que fundada el 1911, es va mantenir activa fins l’any 1991.

Visita guiada al museu

virtual1La visita al museu té una durada d’1:30 minuts. Per realitzar aquesta visita se’ls hi atorgarà un torn tan pel recorregut en l’exposició permanent com per l’entrada dins la mina, que comptaran sempre amb el suport d’un monitor.

L’exposició permanent és dividida en dos espais: el del carbó – característiques del lignit, formes d’extracció i d’explotació, transports, aplicacions i usos– i el de la vida quotidiana, centrada en temes socials, que ens permet aproximar-nos a la vida de la colònia minera.

El visitant, a més, pot entrar i visitar un habitatge miner, unpis de la colònia tal com era als anys quaranta. Als anys cinquanta a Sant Corneli hi van arribar a viure 3.500 persones. La mina és l’espai més emblemàtic, on un tren miner ens endinsarà al seu interior, dins el qual es pot veure, en el seu lloc original, com era la feina a l’interior de les galeries.

La visita es completa amb la projecció d’un interessant audiovisual sobre la conca minera de l’Alt Berguedà i la història de 150 anys d’explotació.

S’han incorporat recentment dos audiovsuals de les reivindicacions més emblemàtiques del col·lectiu miner: Els fets de Fígols de 1932 i La Tancada de 1977.

La visita a la mina és la part més emblemàtica del museu.Un tren miner ens endinsarà quatre-cents cinquanta metres a l’interior de la mina. Un cop a dins, comença un recorregut en què podrem apreciar en el lloc original com era la feina a l’interior de les galeries.

Dinar

Tenim preparades dues alternatives de menú al Restaurant Sta. Barbara on dinarem plegats abans de tornar a Barcelona, per que escullis el que prefereixis:

Menú 1
Safates amb amanida, escalivada, pernil i fusta d’enbotis.
1ers: Escudella i carn d’olla o Paella mixta o Canelons
2ns: Peus de porc o Vedella amb bolets o Conill amb all i oli o Xai a la planxa
Postres: Bunyols de la casa amb moscatell i cafè
Pà, vi i aigua
Menú 2
Amanida
1er: Macarrons
2n: Escalopa amb pataes
Postre: Gelat
Pà, aigua o refresc

Horaris

mapaSortida en autocar des de la seu del TEB Sant Andreu:

Sortirem en autocar des del C. Fernando Pessoa 54-64 a les 08:00 del mati del diumenge 30 de novembre de 2014

Visita al museu i tren de la mina:

CAPS DE SETMANA I FESTIUS
del 16 setembre al 21 desembre:10 a 15

Tornada a Barcelona a la seu del TEB Sant Andreu en autocar:

Tenim la arribada prevista al C. Fernando Pessoa 54-64 sobre les 18:00 de la tarde del diumenge 30 de novembre de 2014

Preus

Discapacitat SOCI AFAT opció Menú 1: 27€

Discapacitat SOCI AFAT opció Menú 2: 20€

Acompanyant SOCI AFAT opció Menu 1: 33€

Acompanyant SOCI AFAT opció Menu 2: 26€

A totes les opcions per els NO SOCIS s’els hi ha de sumar 3€
Excursió programada per 55 persones. Si no arribem als 30 inscrits ens veurem obligats a posposar-la.

Formulari inscripció

Si ens vols acompanyar pot enviar un mail a afat@afat.cat amb les teves dades i el que et demanem al següent formulari (Nom, acompanyants i opcions de menú)

Nom i cognoms (soci o treballador TEB):

___________________________________________________________________________ Menú 1 o 2: ______

Nombre d’acompanyants:

1.- ________________________________________________________________________ Menú 1 o 2: ______

2.- ________________________________________________________________________ Menú 1 o 2: ______

3.- ________________________________________________________________________ Menú 1 o 2: ______

4.- ________________________________________________________________________ Menú 1 o 2: ______

5.- ________________________________________________________________________ Menú 1 o 2: ______

Autorització

Donat que AFAT no es pot fer responsable de l’acompanyament  dels nois i nois que participaran en la propera visita guiada que AFAT organitza per aquest proper diumenge 30 de novembre de 2014, ens cal   una   autorització  escrita i el compromís d’acompanyament  del  pare,   mare  o representant legal,  per la qual doneu el  permís d’assistir i us feu responsables del seu acompanyament fins el lloc de trobada, durant i la posterior tornada a casa, una vegada finalitzi la visita guiada.

El punt de trobada una vegada finalitzi la visita per que el familiars o tutors recullin als nois/noies, serà el mateix punt de trobada i sortida

Us preguem,  doncs, que ens retorneu la part inferior del full, degudament emplenada abans del divendres 21 de novembre de 2014

 

Moltes gràcies

La direcció d’AFAT

 

La  família   de  ……………………………………………………………………………………………………..

 

autoritza  el(s) seu(s)   fill(s)/a(es) ….………………………………………………………………………………

 

perquè pugui participar en la visita guiada al Museu de les Mines de Crecs del proper diumenge 30 de novembre de 2014 i es fa responsable del seu acompanyament fins el punt de trobada, durant i posterior tornada a casa una vegada finalitzi la visita guiada.

Barcelona, 13 de novembre de 2014

Signat: pare/ mare/ representant legal

2014-11-14T16:41:54+01:00 14 / 11 / 2014|Activitats|

Deixeu un comentari