Les famílies reflexionen sobre figures jurídiques de protecció i drets de les persones amb DID

Al voltant de 50 familiars van participar a la darrera xerrada de l’Espai Famílies “Figures jurídiques de protecció amb persones amb discapacitat intel·lectual”, que va tenir lloc el 29 de novembre per la tarda a les instal·lacions del TEB/Sant Andreu.

La xerrada va anar a càrrec d’Albert Rodríguez, advocat de SOM – fundació catalana tutelar Aspanias i vocal de tutela a Dincat-Plena inclusió, qui va repassar les principals figures legals de protecció, incloent l’assistència, la tutela, la curatela, l’administració patrimonial i l’autotutela. Els familiars assistents van participar activament en el debat, expressant els dubtes legals generats per la seva situació familiar particular i demanant ampliacions d’informació sobre les implicacions jurídiques de les diferents figures.

L’Albert Rodríguez va remarcar els beneficis de figures de protecció menys conegudes i més respectuoses amb els drets i la capacitat d’autodeterminació de les persones amb discapacitat intel·lectual, especialment la curatela, que només tutela certes àrees de la vida, com podria ser la gestió de l’economia personal, i deixa intactes les altres. Va pronosticar que aquesta serà la figura jurídica més estesa en el futur.

També va destacar que la coneguda “incapacitació” judicial gradualment s’està transformant en un altre concepte: el de “procediment de modificació de capacitats”. Aquest és un canvi no només de paraules, ja que persegueix una major individualització i empoderament de la persona. De tota manera, va admetre que encara alguns jutges opten per la “incapacitació” legal total, i va compartir alguns consells pràctics a l’hora d’iniciar els procediments judicials, com ara incloure informes mèdics i socials en la demanda i argumentar-la detalladament, amb l’objectiu d’afavorir una modificació de capacitats més selectiva, que permeti a les persones, entre altres coses, continuar exercint drets fonamentals com el de vot.

Un cicle per compartir amb famílies d’AFAT i TEB Fundació

L’Espai Famílies és un cicle de xerrades perquè les famílies puguin compartir les seves experiències i neguits en comú, així com adquirir coneixements que els permetin millorar la seva qualitat de vida i la dels seus familiars. És una iniciativa d’AFAT i TEB Fundació  que aprofita el programa Tallers de Famílies impulsat per Dincat-Plena Inclusióamb el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

AFAT organitza projectes que ajuden a compartir inquietuds i reivindicacions entre les famílies i donen suport a aquells membres del TEB que més ho necessiten. Per fer-ho possible i formar-hi part, només cal fer una aportació de 2 euros al mes. Si voleu rebre informació o col·laborar amb AFAT, podeu escriure un correu electrònic a afat@afat.cat

2018-04-05T18:41:12+02:00 2 / 12 / 2016|Sin categoría|

Deixeu un comentari